Θεσσαλονίκη

Το Ίδρυμα Καλλιόπης Κούφα για την προώθηση του Διεθνούς Δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στην καρδία της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, δίπλα στο εμπορικό κέντρο και την εντυπωσιακό μέτωπο της πόλης στη θάλασσα.

Η Θεσσαλονίκη χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά Κάσσανδρο προς τιμή της αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της οποίας το όνομα και έλαβε. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η Θεσσαλονίκη υπήρξε εμπορικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι, συμβασιλεύουσα στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και κοσμοπολίτικο κέντρο στη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου. Η πολιτισμική και εθνοτική ποικιλομορφία της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα μπορεί να παρατηρηθεί στα πολλά και σημαντικά ιστορικά της μνημεία: οι Βυζαντινές εκκλησίες – ανάμεσα στις οποίες ο Άγιος Δημήτριος φιλοξενεί στις κατακόμβες του τα οστά του προστάτη της πόλης και οσιομάρτυρα των αρχών του Χριστιανισμού – με τα εντυπωσιακά τους ψηφιδωτά· τα Βυζαντινά τείχη γύρω από το κέντρο της πόλης και ο Λευκός Πύργος που αποτελεί το σύμβολό της και βρίσκεται στην προκυμαία· η Άνω Πόλη με την ιδιαίτερη Μακεδονική αρχιτεκτονική της και τα διάφορα άλλα μνημεία και μουσεία που υποδηλώνουν τη συνεχή ακμή αυτής της κοσμοπολίτικης, ελληνικής μητρόπολης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Θεσσαλονίκη έχει μία μακρά και πλούσια ακαδημαϊκή παράδοση. Σήμερα φιλοξενεί 3 Πανεπιστήμια: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης που είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονία, και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Οι πολυάριθμοι φοιτητές δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στις ημέρες και της νύχτες της Θεσσαλονίκης. Η πόλη είναι γεμάτη ζωή, και οι πολλές ταβέρνες, τα καφέ και τα μπαρ προσφέρουν κάθε είδους διασκέδαση.

Η πόλη επίσης φιλοξενεί ένα σημαντικό Αρχαιολογικό μουσείο, όπου εκτίθενται τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της Μακεδονικής Δυναστείας, ένα Βυζαντινό καθώς και ένα Εβραϊκό Μουσείο. Πέρα από το πλούσιο παρελθόν της, η πόλη επιδεικνύει έντονη σύγχρονη πολιτισμική δραστηριότητα. Διάφορα πολιτισμικά δρώμενα λαμβάνουν χώρα στην πόλη κατά τη διάρκεια του έτους, ανάμεσα στα οποία το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τα Δημήτρια αξίζει να αναφερθούν. Μέσα στο καλοκαίρι, ανεβαίνουν στα ανοιχτά θέατρα της πόλης θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και διοργανώνονται συναυλίες ελληνικής και ξένης μουσικής κάθε είδους. Τέλος, η πόλη έχει ένα Μέγαρο Μουσικής καθώς και μία σειρά από σημαντικά μουσεία σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης ενώ κάθε Σεπτέμβριο λαμβάνει χώρα η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997, ενώ για το έτος 2014 αποτέλεσε την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδος. Στα νοτιοανατολικά της βρίσκεται η Χαλκιδική, πατρίδα του Αριστοτέλη. Τα πολυάριθμα τουριστικά της θέρετρα, με τις πανέμορφες παραλίες της και τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά είναι μία ώρα μακριά από την πόλη. Στο ανατολικό τμήμα της Χαλκιδικής βρίσκεται η Χερσόνησος του Άθω, μία δασώδης περιοχή που περιτριγυρίζεται από το Αιγαίο, όπου έχει την έδρα της η Αθωνική Πολιτεία. Το Άγιο Όρος είναι μία αυτόνομη μοναστηριακή πολιτεία αποτελούμενη από 20 ορθόδοξα μοναστήρια, και έχει ανακηρυχτεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Στα δυτικά της πόλης μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα αρχαία μνημεία της Μακεδονικής Δυναστείας: Πέλλα, Βεργίνα και Δίον, ενώ λίγο πιο μακριά βρίσκεται ο Όλυμπος, η υψηλότερη κορυφή της Ελλάδος που προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες και θέα καθώς και τη δυνατότητα για χειμερινά και καλοκαιρινά σπορ, όπως σκι, ορειβασία, αναρρίχηση και ποδηλασία βουνού.