Θερινά Μαθήματα Θεσσαλονίκης 2017

Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο: Επίκαιρες Εξελίξεις και Προκλήσεις

Το Ίδρυμα Καλλιόπης Κούφα για την Προαγωγή του Διεθνούς Δικαίου και την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με χαρά ανακοινώνει την Τρίτη Σύνοδο των Θερινών Μαθημάτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που θα λάβει χώρα από 28 Ιουνίου έως και 7 Ιουλίου 2017, #thirdthessalonikisummercourses. Ο τίτλος των φετινών θερινών μαθημάτων είναι «Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο: Επίκαιρες Εξελίξεις και Προκλήσεις».

Η βασική ιδέα έχει ως εξής:

Σαράντα χρόνια μετά την υιοθέτηση των δύο Πρόσθετων Πρωτοκόλλων στις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949, το αποκαλούμενο «σύστημα της Γενεύης» αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις εξαιτίας των συνεχών εξελίξεων στο πεδίο της χρήσης βίας, αλλά και των αλλαγών στην πρακτική του συμβατικού (δια-κρατικού) πολέμου. Αυτές οι εξελίξεις περιλαμβάνουν τον πολλαπλασιασμό των μη κρατικών ένοπλων ομάδων και άλλων δρώντων που συμμετέχουν σε ένοπλες συρράξεις, νέα τεχνολογικά μέσα και τη χρήση καινοτόμων μεθόδων στις πολεμικές επιχειρήσεις (αυτόματα και αυτόνομα όπλα, drones) κ.λπ. Όλα τα παραπάνω δίνουν το έναυσμα για τη διατύπωση ερωτημάτων σχετικά με το κατά πόσο το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δύναται να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και πώς θα μπορούσε να επιτύχει τους σκοπούς και την προστατευτική του δράση, ή ακόμα κατά πόσο νέοι κανόνες και εργαλεία είναι απαραίτητα. Τα Θερινά Μαθήματα 2017 θα προσφέρουν μια σφαιρική εικόνα των θεμελιωδών αρχών και κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα εστιάσουν σε ζητήματα αιχμής, σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις. Κάποια από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν από τους επιφανείς διδάσκοντες των θερινών μαθημάτων περιλαμβάνουν: είναι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δεσμευτικό και σε μη κρατικές ένοπλες ομάδες, και εάν ναι, επί ποιας βάσης; Πώς μετέρχεται το διεθνές δίκαιο τη νέα οπλική τεχνολογία; Πώς εφαρμόζεται η αρχή της διάκρισης στον κυβερνοπόλεμο; Πώς εφαρμόζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ενόψει όλων αυτών των προκλήσεων; Πού βρισκόμαστε επί του παρόντος στην προαγωγή και το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου;

Στα Θερινά Μαθήματα 2016 θα διδάξουν, μεταξύ άλλων, οι Καθηγητές: Fausto Pocar, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο Μιλάνο, Πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπιστικού Δικαίου, Marco Sassoli, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών, Πανεπιστήμιο Γενεύης, Frédéric Mégret, Αναπληρωτής Καθηγητής Δικαίου, Βραβείο William Dawson, Πανεπιστήμιο McGuil, Νικόλας Τσαγκούριας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο Sheffield,  Jann Kleffner, Professor of International Law and Head of the International Law Centre, Swedish Defence University, William Boothby, Συνεργάτης Κέντρου Πολιτικής Ασφαλείας Γενεύης, τέως Αναπληρωτής Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Heike Spieker, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Διεθνών Υπηρεσιών και Τμήματος Εθνικής Ανακούφισης, Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός, Russell Buchan, Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου Πανεπιστήμιο Sheffield.

Τα Θερινά Μαθήματα Θεσσαλονίκης απευθύνονται σε φοιτητές, ιδιαίτερα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, σε ερευνητές και σε ανθρώπους της πράξης από όλο τον κόσμο, που ενδιαφέρονται έμπρακτα για το αντικείμενο των μαθημάτων. Στο πλαίσιο των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με μερικούς από τους πιο έγκριτους ακαδημαϊκούς και ερευνητές στη συγκεκριμένη θεματική.

Για το πρόγραμμα των Θερινών Μαθημάτων 2017 παρακαλώ πατήστε εδώ.

Όλες οι διαλέξεις θα γίνουν στα Αγγλικά.

Αιτήσεις για τα Θερινά Μαθήματα Θεσσαλονίκης 2016 γίνονται δεκτές από 6 Φεβρουαρίου 2017. Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία αιτήσεων και τα δίδακτρα, τους διδάσκοντες καθηγητές και το πρόγραμμα, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις αντίστοιχες σελίδες.

Το Ίδρυμα επιδιώκει να προσφέρει έναν περιορισμένο αριθμό υποτροφιών σε ορισμένους αιτούντες, μόνο εφόσον είναι υπήκοοι χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ ή τον ΟOΣΑ και είναι κάτοχοι πτυχίου νομικής κατά τον χρόνο αίτησης. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Το Ίδρυμα απονέμει Βεβαίωση Συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν συστηματικά τα μαθήματα. Το Ίδρυμα απονέμει επίσης το Δίπλωμα των Μαθημάτων. Για τις προϋποθέσεις, παρακαλούμε δείτε εδώ.


Ελεύθερος Χρόνος – Δραστηριότητες

Κατά τη διάρκεια των Μαθημάτων θα οργανωθούν σειρά από άλλες δραστηριότητες, όπως επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους εντός και εκτός Θεσσαλονίκης. Για τις εκδρομές (προαιρετική συμμετοχή) θα υπάρχει ένα μικρό επιπλέον κόστος.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να βρείτε εδώ.

Γραφτείτε στο Newsletter ή Ακολουθήστε μας στο Facebook για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα Θερινά Μαθήματα 2023 και για άλλες δραστηριότητες του Ιδρύματος. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα πρόσβασης στις ιστοσελίδες που αφορούν τα Θερινά Μαθήματα, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο: [email protected]