Ιδρυτής

idritis_insΗ Καλλιόπη Κούφα είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Επίτιμη Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία Μέσω του Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστής ως Επιτροπή της Βενετίας, στην οποία εκπροσωπεί την Ελλάδα, Πρόεδρος της Ελληνικής Διυπουργικής Επιτροπής για την Εφαρμογή και Διάδοση του Ανθρωπιστικού Δικαίου, και επίτιμο μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η Καλλιόπη Κούφα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936 και συμπλήρωσε τη βασική της εκπαίδευση στο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και το Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια». Συνέχισε τις σπουδές της στο Regent Street Polytechnic, σήμερα  τμήμα του Πανεπιστημίου του Westminster, από όπου και έλαβε το General Certificate of Education (Ordinary Level και Advanced Level) στα μαθήματα ιστορία, αγγλική γλώσσα, αγγλική φιλολογία και γαλλική γλώσσα. Έπειτα εγγράφηκε στο Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ανώτατων Διεθνών Σπουδών της Γενεύης (Institut Universitaire de Hautes Etudes Internationales, σήμερα Graduate Institute of International and Development Studies), από όπου και έλαβε Πτυχίο πολιτικών επιστημών με ειδίκευση στις διεθνείς σπουδές (License ès sciences politiques – Mention études internationales) με άριστα και πρώτη σε σειρά επιτυχίας. Γυρνώντας στη Θεσσαλονίκη, συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου αρίστευσε τόσο σε προπτυχιακό (Πτυχίο Νομικής, 1966), όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα του Κλάδου Δημοσίου Δικαίου, 1968) και το 1975 υποστήριξε στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών τη διδακτορική διατριβή της με τίτλο Περί της περιφερειακής μορφής οργανώσεως της διεθνούς κοινωνίας και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νομικής με βαθμό «άριστα» ομόφωνα.

Η Καλλιόπη Κούφα διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το 1969 και λίγους μήνες μετά διορίστηκε Βοηθός στην έδρα του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά από εισήγηση του καθηγητή Δημητρίου Σ. Κωνσταντόπουλου. Υπηρέτησε τη Νομική Σχολή για πάνω από 30 χρόνια περνώντας από τις διάφορες ακαδημαϊκές βαθμίδες και το 1989 εξελέγη μόνιμη καθηγήτρια για να γίνει η πρώτη ελληνίδα νομικός, που ανήλθε στη θέση αυτή στον κλάδο του δημοσίου διεθνούς δικαίου στη χώρα μας.

Η Καλλιόπη Κούφα είναι μία αναγνωρισμένη νομικός και διεθνολόγος. Το συγγραφικό της έργο είναι εκτεταμένο και πολυθεματικό και περιλαμβάνει μονογραφίες, βιβλία, μελέτες, άρθρα, κείμενα εργασίας και εκθέσεις για τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, προλόγους σε βιβλία και βιβλιοκρισίες, μεταφράσεις, γνωμοδοτήσεις κλπ. Έχει γράψει στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα και μέρος του εντυπωσιακού συγγραφικού της έργου έχει επίσης μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες, όπως στα ισπανικά, τα αραβικά, τα ρωσικά, τα κινέζικα, τα τουρκικά και τα ρουμανικά. Η Καλλιόπη Κούφα έχει επίσης διδάξει και έχει κληθεί ως εισηγήτρια σε μία σειρά από χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Αυστρία, η Ελβετία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και οι Η.Π.Α.